Specialskrivet verk av Lina Nyberg –

The world’s a stage

Bohuslän Big Band möter en av Sveriges mest kreativa och innovativa kompositörer och jazzsångerskor – Lina Nyberg. Konserten utgår från den svit i sju delar som Lina Nyberg skrivit för Bohuslän Big Band men presenterar även henne som kompositör, arrangör, dirigent och sångerska. Varje del av sviten är tillägnad en kompositör eller musiker som varit betydelsefull för henne. Under konserten får du även höra musik som Lina valt ut, utöver sina egna verk. Det är stycken som haft stor betydelse för henne och speglar hennes kärlek till storbandsgenren. En väl avvägd blandning av nytt och gammalt. Urpremiär blir i Vara oktober 2022, därefter går produktionen på turné under våren 2023.

Under 2022-2023 är Lina Nyberg Composer in Residence hos Vara Konserthus och har i sitt residens skrivit ny musik som hon framför tillsammans med Bohuslän Big Band.

– Jag har tidigare utforskat rörelseimprovisation och efter att ha studerat orkesterdirigering har jag funderat en del på hur man känner och visar det musikaliska förloppet i sina rörelser. 2020 prövade jag en idé med Bohuslän Big Band, några klanger jag ”dirigerat fram” från ett schema och specifik notation. Resultatet blev så fint. Att ge musikaliska tecken, notera musik i boxar, dirigera teman och parametrar är något jag vill arbeta vidare med, speciellt i sällskap med Bohuslän Big Band som med sin lyhördhet, dynamiska ekvilibrism och sköna stämning känns som helt rätt orkester. Kombinationen av fri improvisation, strikt notation, sväng och klang-rikedomen hos större orkestrar är något som inspirerar mig, säger Lina Nyberg.

Även äldre musik från Lina Nybergs 30-åriga karriär och musik från kompositörer hon inspirerats av kommer att ingå i konserten som följs av en turné som startar i Vara Konserthus. Verket planeras även att ges ut som album.

– Det är fantastiskt att presentera Lina Nyberg som Composer in Residence hos oss. Detta projekt bidrar till att orkestern får fortsätt utveckling och undersöker nya territorier inom storbandsmusik. Jag ser fram emot att höra de första tonerna i oktober på premiären, säger Eric Brandström Arellano, orkesterchef, Bohuslän Big Band.

Lina Nyberg – kompositör, arrangör, dirigent och sångerska

Lina Nyberg har i sitt sätt att komponera kammarmusik och jazz brutit ny mark för såväl storband som symfoniorkestrar. Med tjugo albumutgivningar bakom sig och flertalet utmärkelser och priser har hon hyllats världen över för sin kreativitet och sitt nytänkande. Under 2022-2023 är hon Composer in Residence hos Vara Konserthus och har i sitt residens skrivit ny musik som hon framför tillsammans med Bohuslän Big Band.

Lina Nyberg är född 1970 i Stockholm och utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Hon har under 30 års tid verkat som jazzsångerska och kompositör i Sverige men också turnerat mycket utomlands. 2023 markerar 30-årsjubileet för hennes första skiva ”Close”. Sedan 2020 är hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och är flerfaldigt prisad med stipendier och utmärkelser som Grammis, Sveriges Radios pris Jazzkatten och Lars Gullins stipendium med mera.

Medverkande:

Bohuslän Big Band

Lina Nyberg – kompositör, arrangör, dirigent och sångerska

Konserten är en del av Lina Nybergs tid som Composer in Residence hos Vara Konserthus. Produktionen genomförs med stöd av Kulturrådet.

Bokning och turnéperiod

Vill du boka denna produktion eller har frågor om teknisk rider, stage plot och pris? Varmt välkommen att kontakta Bohuslän Big Bands produktionsavdelning.

Pris:

20 000 kr exkl. moms

Turnéperiod

16-19 mars 2023

Kontaktuppgifter för bokning

Press

Här hittar ni aktuella pressmeddelanden och recensioner.

Pressmeddelande: Lina Nyberg ny Composer in Residence

Hämta pressbild på Bohuslän Big Band Foto: Martin Frick

Ta mig till Mynewsdesk

Arrangörsmaterial
Ska vi spela hos er? Här hittar du texter och bilder för evenemanget.

Hämta pressbild på Bohuslän Big Band Foto: Martin Frick

Hämta arrangörsmaterial

On tour

Det finns inga kommande evenemang just nu.