Seasons

Ann-Sofi Söderqvist och Bohuslän Big Band

Seasons är en musikalisk resa signerad tonsättaren och storbandsledaren Ann-Sofi Söderqvist. Musiken är specialskriven för Bohuslän Big Band och utgår från naturens skiftningar och människans inre tillstånd. Produktionen har urpremiär på Vara Konserthus i mars 2024 och går därefter på turné.

Här får du uppleva en konsert som inte bara är fylld av jazzens magi utan också utforskar ett brett spektrum av känslor – från de mest subtila nyanserna till de kraftfullaste uttrycken. Det är också en chans att uppleva två av de mest framstående inom sin genre. Bohuslän Big Bands unika uttryck i samklang med Ann-Sofis förmåga att skapa dynamisk musik gör konserten till en minnesvärd upplevelse.

Seasons – ett specialskrivet verk

Det specialskrivna verket Seasons är ett instrumentalt stycke där en huvudsolist är i fokus i varje del. Delarna i verket kommer att reflektera olika säsonger, både i människans inre liv och i naturen, och vara fristående men samtidigt bilda en helhet med ett övergripande tema.

– I mitt arbete som kompositör jobbar jag ofta med ett stort känsloregister, från det svagaste till det kraftfullaste uttryck, och så blir det även i detta nya samarbete. De eviga teman jag bär med mig är närheten till naturen, fred och empati. Musiken står naturligtvis på egna ben, har sitt eget existensberättigande bara i sin kraft av att vara musik, men dessa värden är min klangbotten, berättar Ann-Sofi Söderqvist.

Ann-Sofi Söderqvist

Ann-Sofi Söderqvist är mest känd för publiken som tonsättare men har också en bakgrund som jazzmusiker på trumpet och flygelhorn. Under 2023-2024 är hon Composer in Residence hos Vara Konserthus med uppdrag att skriva musik för Bohuslän Big Band.

Förutom som musiker är hon också verksam som kompositör och arrangör och har tidigare varit lärare vid Kungliga Musikhögskolan. 2011 bildade hon Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra som sedan dess spelat på flertalet av Sveriges jazzscener. Storbandet har sedan dess även spelat in tre skivor som lovordats och nominerats till Grammis. Hon har varit konstnärlig ledare för Jazzverk, en internationell kompositionstävling för storbandsmusik och 2012 tilldelades hon ”Medaljen för tonkonstens främjande” av Musikaliska Akademien. Hon har också bland annat samarbetat med Stockholms Blåsarsymfoniker och den prisbelönade kören VoNo som senast förra året uruppförde ett verk av Söderqvist

Bohuslän Big Band

Bohuslän Big Band är inte bara en jazzorkester i världsklass, de är också kända för sina nyskapande samarbeten. De har uppträtt tillsammans med jazzlegendarer som Gregory Porter, Danilo Peréz, Maria Schneider och Nils Landgren och folkkära artister som Jill Johnson och Samuel Ljungblahd. Genom åren har de även genomfört produktioner med folkkära artister som Tommy Körberg, Jill Johnson och Samuel Ljungblahd. Med sina 16 musiker har Bohuslän Big Band en fantastisk orkesterklang och erbjuder en oförglömlig musikalisk upplevelse. Sedan 2004 är Bohuslän Big Band en del av Vara Konserthus.

Samarbetet är en del av Ann-Sofi Söderqvists residens som kompositör hos Vara Konserthus och Bohuslän Big Band. Produktionen är en genomförs med stöd av Kulturrådet.

För arrangörer:

Boka produktionen

Är du arrangör och vill boka denna produktion? Kontakta ansvarig producent:
Ida Jarlgren, tel. 0512-313 75
ida.jarlgren@varakonserthus.se

Turnéperiod: 1-9 mars 2024

Marknadsmaterial

Ska vi spela hos er? I så fall hittar du texter och bilder för hemsida, biljettsystem med mera här.

Hämta text och bilder

Press

Här hittar du aktuella pressmeddelanden med mera.

Hämta pressbild på Bohuslän Big Band Foto: Martin Frick

Ta mig till Mynewsdesk

On tour