Jämställt Storband


I Sverige finns tre regionala professionella storband – Visby storband, Bohuslän Big Band och Norrbotten Big Band som administreras av Gotlandsmusiken, Vara Konserthus och Norrbottensmusiken. De tre storbanden är homogena med avseende på kön och en aspekt som identifierats är att den stora andelen som söker de tjänster som utlyses är män. I samverkansprojektet Jämställt Storband har de tre organisationerna gått samman och sökt utvecklingsbidrag från Kulturrådet för att förstå och arbeta med den ojämna könsrepresentationen inom den professionella regionala storbandsmiljön.

Första året i ett troligen treårigt projekt ligger fokus på att med hjälp av djupintervjuer få ökad förståelse för mekanismer och strukturer som kan ha betydelse för den ojämna könsrepresentationen. Djupintervjuer görs med grupper som i mindre grad är representerade i de professionella regionala storbanden men som spelar eller har spelat i storband, bland annat kvinnor som spelat i regionala ungdomsstorband.

Undersökningen är ett antal kvalitativa nedslag för att uppnå en djupare förståelse för vilka faktorer som kan spela roll för exempelvis karriärvägar i branschen. Utifrån det vill vi utveckla en fortsättning på projektet som kan bidra till mer inkluderande storband och bredare könsrepresentation över tid. Fokus ligger främst på frågan om könsrepresentation men med öppenhet för hur olika strukturer samverkar.

Storbandsmiljön är inte isolerad utan hänger samman med genusmönster i jazzsverige och samhället i stort. Förutom intervjuer förs därför även samtal med aktörer utanför de regionala storbanden, exempelvis musikpedagogiska miljöer och intresseorganisationer.

Välkommen att kontakta oss vid frågor eller input till projektet!

idaIda Jarlgren
Projektledare för Jämställt storband

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
073-0238566

 

 


 

lisaLisa Lindén
Dramaturg och jämställdhetskonsult
Genomför intervjuer under år 1 i projektet

lisa.lindéDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

BOHUSLÄN BIG BAND I SOCIALA MEDIER

KONTAKT

Telefon
031-85 04 55
076-104 90 28

E-post
eric@bohuslanbigband.com

note

HITTA HIT

Post- & besöksadress
Bohuslän Big Band
Frölundagatan 118B
431 44 Mölndal

 

NYHETSBREV

Prenumerera på Bohuslän Big Bands nyhetsbrev, så får du reda på det senaste om vad vi håller på med eller befinner oss.

Fyll i ditt namn och e-post för att få nästa brev

Namn
E-postadress